"We wisten niet dat hij zo kon genieten van naar zichzelf te kijken."

In maart 2020 kon de mIKs-it kinderapplicatie voor het eerst uitgeprobeerd worden.

Voor onze 2,5-jarige was mIKs-it fantastisch. Werkelijk lachen, gieren, brullen. Hij hield vooral van de filmpjes en de geluidsfragmenten. Zichzelf op de piano zien spelen tijdens een etentje bij goede vrienden, zijn vake een gedichtje horen opzeggen, de klasgenootjes van zus horen zingen voor de verjaardag,… Sommige stukjes keek of luisterde hij wel 10 keer na elkaar. We wisten niet dat hij zo kon genieten van naar zichzelf te kijken.

De spraakontwikkeling van Nelles kwam wat later op gang. Dankzij mIKs-it begrepen wij beter wat hij bedoelde. Hij zocht ook zelf contact door met de tablet naar ons toe te komen en te vertellen wat er zo meteen zou gebeuren in het filmpje, of ons bijvoorbeeld aan te sporen om samen met hem mee te zingen met een liedje. Wat hij zag of hoorde, gebruikte hij als aanknopingspunt voor een gesprekje. Als zijn kleine broertje bijvoorbeeld in beeld kwam, kon hij een anekdote over hem beginnen vertellen. Hij legde zelf linkjes naar locaties of emoties: dat was in Frankrijk, toen was zus boos, het regende heel hard,… Voor ons was mIks-it dus eigenlijk ook een mooi communicatiemiddel.

We hebben zelf geen tablet. Nelles had nog nooit op een scherm gewerkt. Toch was hij, soms na wat hulp van zijn zus,  meteen vertrokken met het bedienen van de app. Hij kon zelf kiezen wat hij het liefste deed: door foto’s snuisteren, geluidsfragmentjes beluisteren of toch een filmpje kijken? Dit draagt al op jonge leeftijd bij aan zelfstandigheid en het maken van keuzes. Deze app toverde telkens snel een grote lach op zijn gezichtje.

We kijken er naar uit om binnenkort mIks-it ook te mogen beleven met onze jongste zoon, die ten tijde van de testfase nog maar enkele maanden oud was.